Bdb upload script

Jag har länge tänkt att jag på något sätt skulle vilja dela med mig av min vardag till folk jag känner genom foton. Jag höll på med bilddagboken ett tag, men det blev så tråkigt att ladda upp bilder där med deras formulär. Men nu har jag äntligen fått tummen ur och löst problemet för mig själv, åtminstone tillfälligt.

Jag har nämligen, med hjälp av en del exempel och en bristfällig API-dokumentation slängt ihop ett script för att ladda upp bilder på Bilddagboken. Det är skrivet i PHP och använder sig av curl (både programmet curl och libcurl i PHP, funderar på att ändra till bara libcurl), notify-send och zenity. Jag kör det i Ubuntu Karmic 64 bit, men det funkar alldeles säkerligen under andra operativsystem också, kanske med lite pill. Jag tänkte hur som helst dela med mig av scriptet i fråga. Jag personligen har lagt scriptet i ~/.gnome2/nautilus-scripts/ för att kunna högerklicka på bilder och ladda upp dem direkt från Nautilus, men det går ju att göra på andra sätt.

Scriptet läser även ut datumet som namnet på katalogen bilden ligger i, i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller ÅÅÅÅ_MM_DD. Det går givetvis lätt att fixa på något annat vis om så önskas (exempelvis från EXIF-taggarna).

För att använda Bdbs API krävs en API-key och ditt userid. Kommentarer i koden beskriver hur man skaffar apikey och tar reda på userid.

Och här är koden (hos pastebin).

Update: Jag har jobbat vidare en del på koden. Här är en senare variant.

This entry was posted in Programmering and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Bdb upload script

 1. Mejf says:

  Jodå, JSON fungerar i PHP. Men när jag skrev koden visste jag hur XML fungerade, inte JSON.

 2. johan says:

  Varför kör du med xml parser? Fungerar inte json i linux miljö?

 3. Jesper says:

  Ah, trevligt 😉

  Det är så bekvämt med shell-skript i Linux…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *